achilles tendinitis

Achilles Jännetulehdus on liikakäyttöä vamman Akilleen (uh-kill-talousvyöhykkeellä) jänne, bändi kudosta, joka yhdistää vasikka lihaksia takaosassa säären omaan kantaluun.

Achilles jännetulehdus yleisimmin esiintyy juoksijoille, jotka ovat yllättäen lisääntynyt intensiteetti tai kestoa niiden ajoja. Se on yleinen myös keski-ikäisten ihmisiä urheilemaan, kuten tennistä tai koripallo, vain viikonloppuisin.

Kun lääkäriin

Useimmat Akilleen jännetulehdus voidaan hoitaa suhteellisen yksinkertaisella, kotona hoito alla lääkärin valvonnassa. Omahoito strategiat ovat yleensä tarpeen estämään toistuva jaksoista. Enemmän-vakavia Achilles Jännetulehdus voi johtaa jänteen repeämiä (repeää), jotka saattavat vaatia kirurgista korjausta.

Mitä voit tehdä

Kipu liittyy Akilleen jännetulehdus tyypillisesti alkaa lievä särky takaosassa jalan tai yläpuolella kantapään jälkeen käynnissä tai muu urheilu toimintaa. Jaksot enemmän lievää kipua voi ilmetä, kun pitkäaikainen käynnissä, Porraskiipijäjärjestelmä tai sprinting.

Mitä odottaa lääkäriltä

Saatat myös kokea arkuutta tai jäykkyyttä, varsinkin aamulla, mikä yleensä parantaa miedolla aktiivisuutta.

Imaging testit

Jos esiintyy pitkittynyttä kipua ympäri akillesjänteessä, ota yhteyttä lääkäriin. Hakeudu välittömästi lääkärin hoitoon, jos kipu tai vamma on vakava. Saatat olla revitty (puhjenneiden) akillesjänteen.

Achilles tendiniittiä aiheuttamia toistuvia tai voimakasta rasitusta akillesjänteessä, bändi kudosta, joka yhdistää vasikka lihaksia omaan kantaluun. Tämä jänne käytetään, kun kävellä, juosta, hypätä tai push up varpaille.

Rakenne akillesjänteessä heikkenee iän myötä, mikä voi tehdä sen alttiimmaksi vahinkoa – erityisesti henkilöille, jotka voivat osallistua urheiluun vain viikonloppuisin tai jotka ovat äkillisesti lisääntynyt intensiteetti niiden käynnissä olevat ohjelmat.

Useat tekijät voivat lisätä riskiä Akilleen jännetulehdus, mukaan lukien

Achilles Jännetulehdus voi heikentää jänne, joten se herkemmin kyynel (repeämä) – kivulias vamma, joka vaatii yleensä kirurginen korjaus.

Saat todennäköisesti ensin tuoda oireet tietoon perhelääkäri. Hän voisi ohjata sinut erikoistunut lääkäri liikuntalääketieteen tai Fysiatria (fysiatrin). Jos akillesjänne on repeytynyt, ehkä nähdä ortopedi.

Ennen nimittämistä, voit kirjoittaa listan vastaukset seuraaviin kysymyksiin

Valmistaudu vastaamaan seuraaviin kysymyksiin koskien oireita ja tekijät, jotka voivat olla osaltaan tilasi

Aikana fyysinen tentti, lääkäri kevyesti painamalla teennäinen määrittää sijainnin kipua, arkuutta tai turvotusta. Hän arvioi myös joustavuutta, linjaus, liikerataa ja refleksit oman jalka ja nilkka.

Lääkäri voi määrätä yksi tai useampi seuraavista testeistä arvioimaan tilasi

Tendinitis yleensä reagoi hyvin omahoidon toimenpiteitä. Mutta jos oireet ovat vakavia tai pysyviä, lääkäri voi ehdottaa muita hoitovaihtoehtoja.

Jos over-the-counter kipulääkkeiden – kuten ibuprofeeni (advil, Motrin IB, muut) tai naprokseeni (Aleve) – eivät riitä, lääkäri voi määrätä vahvempia lääkkeitä vähentää tulehdusta ja lievittää kipua.

Lääkehoito

Fysioterapia

Leikkaus

Fysioterapeutti voi ehdottaa joitakin seuraavista hoitovaihtoehtoja

Harjoitukset. Terapeutit usein määrätä erityisiä venyttely ja vahvistaminen harjoituksia edistää paranemista ja vahvistamista akillesjänteessä ja sen tukirakenteita.

Erityinen vahvistamisen nimeltään “eksentrinen” vahvistaminen, johon liittyy hidas pettivät joiden paino jälkeen nostaa sitä, on havaittu olevan erityisen hyödyllinen pysyviä Achilles ongelmia.

Jos useita kuukausia enemmän konservatiivinen hoidot eivät toimi tai jos jänne on revitty, lääkäri voi ehdottaa leikkausta korjata akillesjänne.

Itsehoito strategioihin kuuluvat seuraavat vaiheet, usein tunnetaan lyhenteellä R.I.C.E.

Vaikka se ei ehkä ole mahdollista estää Achilles tendiniitti, voit ryhtyä toimiin vähentää riskiä

käydä lääkärin