akuutti maksan vajaatoiminta

Akuutti maksan vajaatoiminta on menetys maksan toiminta, joka tapahtuu nopeasti – päivinä tai viikkoina joka on yleensä on henkilö, joka ei ole ennestään maksasairaus. Akuutti maksan vajaatoiminta on harvinaisempaa kuin krooninen maksan vajaatoiminta, joka kehittää hitaammin.

Akuutti maksan vajaatoiminta, joka tunnetaan myös nimellä fulminantti maksan vajaatoiminta, voi aiheuttaa vakavia komplikaatioita, kuten runsasta verenvuotoa ja kasvavia paineita aivoissa. Se on lääketieteellinen hätätapaus, joka vaatii sairaalahoitoa.

Riippuen syy, akuutti maksan vajaatoiminta voi joskus olla päinvastainen hoitoon. Monissa tilanteissa, vaikka maksan siirto voi olla ainoa parannuskeino.

Merkkejä ja oireita akuutin maksan vajaatoiminta voi sisältää

Akuutti maksan vajaatoiminta voi kehittyä nopeasti muuten terve henkilö, ja se on hengenvaarallinen. Jos sinä tai joku jonka tunnet yhtäkkiä kehittyy kellastumista silmien tai ihon arkuus ylävatsassa tai epätavallisten mielialamuutokset, persoonallisuus tai käyttäytyminen, lääkärin hoitoon heti.

Kun lääkäriin

Akuutti maksan vajaatoiminta ilmenee, kun maksan solut ovat vahingoittuneet merkittävästi ja eivät enää pysty toimimaan. Mahdollisia syitä ovat

Kysymyksiä odottaa lääkäriltä

Parasetamoli yliannostus. Liian paljon parasetamoli (Parasetamoli, muut) on yleisin syy akuutin maksan vajaatoiminnan Yhdysvalloissa. Akuutti maksan vajaatoiminta voi ilmetä, kun yksi hyvin suuri annos parasetamolia, tai sen jälkeen suositeltua suurempia annoksia joka päivä useita päiviä.

Jos epäilet, että sinä tai joku tietää on ottanut yliannostuksen parasetamolia, lääkärin hoitoon mahdollisimman nopeasti. Älä odota merkkejä maksan vajaatoiminta.

Monet akuuttia maksan vajaatoimintaa sairastavista mitään ilmeistä syytä.

Akuutti maksan vajaatoiminta aiheuttaa usein komplikaatioita, kuten

Kysymykset kysyä lääkäriltä

Jos lääkäri epäilee sinulla on akuutti maksan vajaatoiminta, saat todennäköisesti olla sairaalahoitoon hoitoon. Useimmat ihmiset, joilla on akuutti maksan vajaatoiminta käsitellään tehohoitoyksikössä.

Lääkäri kysyy tai perheenjäsenet kysymyksiä yrittää selvittää syy oman akuutti maksan vajaatoiminta. Lääkäri voi pyytää

Jos sinulle on diagnosoitu akuutti maksan vajaatoiminta, tässä muutamia kysymyksiä kysyä lääkäriltä

Testit ja menettelyt diagnosoida akuutti maksan vajaatoiminta sisältävät

Tutkiminen maksakudosta. Lääkäri voi suositella menettely poistaa pienen palan maksakudosta (maksabiopsia). Testit maksakudosta voi auttaa lääkäriä ymmärtämään, miksi maksan puuttuessa.

Hoidot akuutin maksan vajaatoiminnan

Koska ihmiset, joilla on akuutti maksan vajaatoiminta ovat vaarassa aikana verenvuodon koepala, lääkäri voi suorittaa transjugular maksabiopsia. Kautta pieni viilto oikealla puolella niskan, lääkäri kulkee ohut putki (katetri) suureen verisuoneen niskan kautta sydämen ja laskimoon poistuminen maksa. Lääkäri sitten lisätään neula alas katetrin ja hakee näyte maksakudosta.

Henkilöt, joilla on akuutti maksan vajaatoiminta usein käsitellään tehohoidossa sairaalassa -ja mahdollisuuksien laitoksessa, joka pystyy tekemään maksansiirto tarvittaessa. Lääkäri voi yrittää hoitaa maksavaurio itse, mutta monissa tapauksissa hoito edellyttää valvontaan komplikaatioita ja antaa maksan aikaa parantua.

Akuutti maksan vajaatoiminta hoidot voivat sisältää

Lääkäri pyrkii hallitsemaan oireita sinulla on ja yrittää estää komplikaatioita akuuteissa maksan vajaatoiminta. Tämä hoito voi sisältää

Vähentää riskiä akuutin maksan vajaatoiminnan huolehtimalla maksan.

Hoidot komplikaatioita

käydä lääkärin