Apraksia puheen

Mikä on apraksiaan puheen?

Mitkä ovat eri ja syyt Apraksia?

Mitä oireita?

Miten se diagnosoidaan?

Miten se käsitellään?

Mitä tutkimuksia tehdään?

Mistä saan lisätietoja?

Apraksiaan puheen, joka tunnetaan myös sanallinen apraksiaan tai dyspraksian, on puheen häiriö, jossa henkilöllä on vaikeuksia sanomalla, mitä hän haluaa sanoa oikein ja johdonmukaisesti. Se ei johdu heikkous tai halvaantuminen puheen lihaksia (lihakset kasvojen, kielen, ja huulet). Vakavuus Apraksia puheen voi vaihdella lievästä vaikeaan.

On olemassa kahta päätyyppiä puhe Apraksia: hankittu apraksiaan puheen ja kehitykseen apraksian puheen. Hankitut apraksiaan puheen voi vaikuttaa henkilön iässä tahansa, vaikka se tapahtuu tyypillisimmin aikuisilla. Se johtuu vahinkoa aivojen osissa, jotka ovat mukana puhuminen, ja liittyy menetys tai heikentynyt nykyisten puheen kykyjä. Häiriö voi aiheuttaa aivohalvauksen, pään vamma, kasvaimen tai muun sairauden vuoksi, jotka vaikuttavat aivoihin. Hankitut apraksiaan puheen voi esiintyä yhdessä lihasheikkoutta vaikuttavat puheen tuottaminen (dysartria) tai kielivaikeuksia vahingoittumisen aiheuttamaa hermoston (afasia).

Developmental apraksiaan puheen (DAS) esiintyy lapsilla ja on läsnä syntymästä. Se näyttää vaikuttavan enemmän poikia kuin tyttöjä. Tämä puhehäiriö menee useita muita nimiä, kuten kehityshäiriöitä sanallinen apraksiaan, kehityshäiriöitä sanallinen dyspraksia, artikulatorinen apraksia, ja lapsuuden apraksian puheen. DAS on erilainen kuin mitä kutsutaan kehitysviive puheen, jossa lapsi seuraa “tyypillinen” polku puheen kehitystä, mutta ei niin normaalia hitaammin.

Syy tai syitä DAS eivät ole vielä tiedossa. Jotkut tutkijat uskovat, että DAS on sairaus liittyy lapsen yleistä kielen kehitystä. Toisten mielestä se on neurologinen häiriö, joka vaikuttaa aivojen kykyä lähettää halutun signaalin siirtää lihaksiin puheessa. Kuitenkin aivojen kuvantaminen ja muut tutkimukset eivät ole löytäneet todisteita erityisistä aivovaurio tai eroja aivojen rakenteessa lapsilla DAS. Lasten kanssa DAS usein perheenjäseniä, joilla on ollut kommunikaatiohäiriöiden tai oppimisvaikeuksia. Tämä havainto ja viimeaikaiset tutkimustulokset viittaavat siihen, että geneettiset tekijät voivat olla rooli häiriö.

Ihmiset joko muodossa Apraksia puheen voi olla useita eri puheen ominaisuuksia, tai oireita. Yksi merkittävimmistä oireita on vaikeus asettaa ääniä ja tavut yhdessä oikeassa järjestyksessä muodostamaan sanoja. Pidemmät tai monimutkaisempia sanat ovat yleensä vaikeampi sanoa kuin lyhyempi tai yksinkertaisemmin sanoen. Henkilöt, joilla on apraksiaan puheen myös taipumus tehdä epäjohdonmukainen virheitä puhuessaan. Esimerkiksi ne voivat sanoa vaikea sanan oikein, mutta sitten on ongelmia toistaa sitä, tai he voivat sanoa tietyn äänen yhden päivän ja on ongelmia sama ääni seuraavana päivänä. Henkilöt, joilla on apraksiaan puheen usein näyttävät haparoiden oikean äänen tai sana, ja yrittää sanomatta useita kertoja ennen he sanovat sen oikein. Toinen yleinen piirre Apraksia puhe on väärä käyttö “prosodian” – eli erilaiset rytmit, korostaa ja taivutukset puheen, joita käytetään auttamaan ilmaista merkitystä.

Lapset, joilla on kehityshäiriöitä apraksiaan puheen yleensä ymmärtävät kieltä paljon paremmin kuin ne pystyvät käyttämään kieltä ilmaista itseään. Jotkut lapset häiriö voi olla myös muita ongelmia. Näitä voivat olla muun puheen ongelmia, kuten dysartria; kieli, kuten huono sanastoa, kielioppia, ja vaikeus selvästi järjestämisessä puhutun tietoja; ongelmia lukemiseen, kirjoittamiseen, oikeinkirjoitus, tai matematiikka, yhteensovittaminen tai “motor-taito” ongelmiin; ja pureskelua ja nielemisvaikeudet.

Vakavuus Sekä hankittujen ja kehitykseen apraksian puheen vaihtelee henkilöittäin. Apraksiaan voi olla niin lievä, että henkilö on ongelmia hyvin harvat äänteiden tai vain ajoittain ongelmia lausumalla sanat monien tavujen. Vakavimmissa tapauksissa henkilö ei ehkä pysty kommunikoimaan tehokkaasti puhetta, ja ne saattavat tarvita apua vaihtoehtoisia tai täydentäviä viestintämenetelmiä.

Ammattilaiset kutsutaan puhe-kieli patologia avainasemassa diagnosoinnissa ja hoidossa apraksian puheen. Ei ole olemassa yhtä tekijää tai testin, jonka avulla voidaan diagnosoida apraxia. Lisäksi puheen kielen asiantuntijat eivät ole samaa mieltä siitä, mitä erityisiä oireita ovat osa kehittävän Apraksia. Henkilö tekee diagnoosin yleensä etsii läsnä noin, tai monet, ryhmä oireita, kuten edellä on kuvattu. Sulje pois muut vaikuttavat tekijät, kuten lihasheikkoutta tai kieli-ymmärtäminen ongelmia, voi myös auttaa diagnoosin.

Diagnosoida kehityshäiriöitä apraksiaan puheen, vanhempien ja ammattilaisten ehkä tarkkailla lapsen puhetta ajan. Muodollisesti testaus sekä hankittujen ja kehityshäiriöitä apraksiaan, puhe-kieli patologi voi pyytää henkilön huolehtimaan puhetta tehtäviä, kuten toistuvia tiettyä sanaa useita kertoja tai toistuvia luettelon sanoista lisätä pituutta (esimerkiksi rakkaus, rakastava, rakkaudella) . Sillä hankittu apraksiaan puheen, puheen kielen patologi voi myös tutkia henkilön kykyä keskustella, lukea, kirjoittaa ja suorittaa ei-puhe liikkeitä. Brain-kuvantamistutkimuksissa kuten magneettikuvaus (MRI) voidaan myös käyttää apuna erottamaan hankittu apraksiaan puheen muista kommunikaatiohäiriöistä ihmisiä, jotka ovat kokeneet aivovaurioita.

Joissakin tapauksissa ihmiset, joilla on hankittu apraksiaan puheen takaisin osan tai kaikki heidän puheensa kyvyt omasta. Tätä kutsutaan spontaani toipuminen. Lapset, joilla on kehityshäiriöitä apraksiaan puhe ei selvitä ongelmaa yksin. Puhe-kieli hoito on usein hyödyllistä näille lapsille ja ihmisille, joilla on hankittu apraksiaan jotka eivät spontaanisti takaisin kaikkia heidän puheensa kykyjä.

Puhe-kieli patologia erilaisia ​​lähestymistapoja hoitoon apraksiaan puheen, ja yksikään lähestymistapa on osoittautunut tehokkaimmaksi. Hoito on räätälöity asiakkaan tarpeisiin ja se on suunniteltu hoitamaan muita puheen tai kielen ongelmat, joita voi esiintyä yhdessä apraxia. Jokainen henkilö reagoi eri tavalla hoidon, ja jotkut ihmiset kehittyvät enemmän kuin toiset. Henkilöt, joilla on apraksiaan puhe yleensä tarvitse usein ja intensiivisen-on-one hoitoa. Tukea ja kannustusta perheenjäsenet ja ystävät ovat myös tärkeitä.

Vaikeissa tapauksissa ihmiset, joilla on hankittu tai kehitykseen apraksiaan puheen voi joutua käyttämään muita tapoja ilmaista itseään. Näitä voivat olla virallisia tai epävirallisia viittomakieli, kielen muistikirjan kuvia tai kirjoitettuja sanoja, että henkilö voi näyttää muille ihmisille, tai elektroninen tietoliikennelaite kuten kannettava tietokone, joka kirjoittaa ja tuottaa puhetta.

Tutkijat etsivät syitä kehittävän Apraksia puheen, mukaan lukien mahdollinen rooli poikkeavuuksia aivoissa tai muualla hermostoa. Ne ovat myös etsivät geneettisiä tekijöitä, jotka saattavat olla rooli DAS. Muu tutkimus DAS pyritään tunnistamaan tarkempia perusteita ja uusia tekniikoita, joita voidaan käyttää diagnosoimaan häiriö ja erottavat sen muista kommunikaatiohäiriöiden. Tutkimus hankittu apraksiaan puheen sisältyy tutkimuksia paikantaa tiettyjä alueita aivoissa, jotka ovat mukana häiriö. Lisäksi tutkijat tutkivat tehokkuutta eri hoitomuodot varten hankittujen ja kehitykseen apraksian puheen.

ylläpitää hakemisto organisaatioita, jotka voivat vastata kysymyksiin ja tarjota painettu tai sähköinen tietoja apraksiaan puheen. Katso lista organisaatioiden www.nidcdernment / hakemistoon.

Käytä seuraavia avainsanoja, joiden avulla voit etsiä organisaatioille, jotka ovat merkityksellisiä apraxia puheen

Lisätietoja ylimääräisiä osoitteita ja puhelinnumeroita, tai painettu luettelo organisaatioista, yhteyshenkilö

PubMed Database, Internet: www.ncbi.nlmernment / Entrez / query.fcgi

PubMed on tietokanta kehittämä National Library of Medicine yhdessä kustantajien biolääketieteen kirjallisuutta. Sitä voidaan käyttää hakuvälineenä saatavuuden kirjallisuuden viitteiden ja linkittää kokotekstilehteä at verkkosivujen osallistuvien kustantajien. Etsi tietokannasta käyttämällä hakusana “puhe apraksiaan” lääketieteelliseen lehtiartikkeleita.

Hallinnolliset Käytä; Marraskuu 2002

Lisätietoja, ota yhteyttä Information Clearinghouse.