autoimmuunipankreatiitti

Autoimmuunipankreatiitti, jota kutsutaan myös AIP, on krooninen tulehdus, joka on ajateltu johtuvan elimistön immuunijärjestelmä hyökkää haiman ja joka vastaa steroidihoidolla. Kaksi alatyyppiä AIP on nyt tunnustettu, tyypin 1 ja tyypin 2.

Tyypin 1 AIP kutsutaan myös IgG4 liittyvä haimatulehdus ja on osa sairaus nimeltä IgG4 liittyvien sairauksien (IgG4-RD), joka vaikuttaa usein useita elimet mukaan lukien haiman, sappitiehyeiden maksassa, sylkirauhaset, munuaiset ja imusolmukkeet.

Kun lääkäriin

Tyypin 2 AIP näyttää vaikuttavan ainoastaan ​​haima, vaikka noin kolmasosa ihmisistä, joilla on tyypin 2 AIP on liittynyt tulehduksellinen suolistosairaus.

Mitä voit tehdä

Molemmat alatyyppiä autoimmuunipankreatiitti hoidetaan steroideilla, jonka monet ihmiset dramaattisesti tilan parantamiseksi.

Mitä odottaa lääkäriltä

Autoimmuunipankreatiitti on harvinainen, tunnistettua tauti ja voidaan virheellisesti diagnosoitu haimasyöpä. Molemmat ehdot ovat samanlaisia ​​merkkejä ja oireita, mutta hyvin erilaisia ​​hoitoja, joten se on erittäin tärkeää erottaa toisistaan.

testit

Autoimmuunipankreatiitti (AIP) on vaikea diagnosoida. Usein se ei aiheuta mitään oireita. Kun se tekee, sen oireita ja merkkejä ovat hyvin samanlaisia ​​kuin haimasyöpä.

Haimasyöpä oireita voivat olla

Yleisin merkki autoimmuunipankreatiitti, läsnä noin 80 prosenttia ihmisistä, on kivuton keltaisuus aiheuttama estetty sappitiehyeiden. AIP voi myös aiheuttaa painonlaskua. Monet ihmiset autoimmuunipankreatiitti ovat massat haimassa ja muut elimet, joita voidaan misdiagnosed syöpään.

Nämä kaksi AIP esiintyä eri taajuus eri puolilla maailmaa. Yhdysvalloissa noin 80 prosenttia ihmisistä, joilla autoimmuunipankreatiitti on tyypin 1.

Tyypin 1 autoimmuunipankreatiitti usein

Henkilöt, joilla on tyypin 2 autoimmuunipankreatiitti

Autoimmuunipankreatiitti ei useinkaan aiheuta oireita. Katso lääkärille, mutta jos koet selittämätön laihtuminen, vatsakivut, keltaisuus, tai muita merkkejä ja oireita, jotka vaivaavat sinua.

Lääkärit eivät tiedä, mikä aiheuttaa autoimmuunipankreatiitti, mutta kuten muissakin autoimmuunisairauksissa, elimistön immuunijärjestelmä hyökkää terveen kudoksen.

Autoimmuunipankreatiitti voi aiheuttaa erilaisia ​​ongelmia.

Hoidot autoimmuunipankreatiitti, kuten pitkäaikainen steroidien käyttöä, myös voi aiheuttaa komplikaatioita. Kuitenkin, vaikka nämä komplikaatioita, ihmiset, jotka hoidettiin autoimmuunipankreatiitti olla normaali elinajanodote.

Ei ole olemassa vakiintunutta yhdistyksen välillä AIP ja haimasyöpä.

Aloita näkemästä ensihoidon lääkärin, jos sinulla on oireita, jotka huolestuttavat sinua. Jos lääkäri epäilee sinulla voi olla autoimmuunipankreatiitti, saatat olla tarkoitettu gastroenterologist.

Koska nimitykset voi olla lyhyt, ja koska siellä on usein paljon kentällä kattamaan se hyvä olla hyvin valmisteltu. Seuraavassa on joitakin tietoja, joiden avulla saat valmis ja auttamaan tiedät mitä odottaa lääkäriltä.

Aikasi lääkärin kanssa on rajallinen. Saatat tuntea vähemmän ryntäsi jos teet lista kysymyksiä haluat kysyä varaamiseksi. Tässä muutamia mahdollisia kysymyksiä autoimmuunipankreatiitti

Lisäksi kysymyksiä, että olet valmis kysyä lääkäriltä, ​​älä epäröi kysyä kysymyksiä, jotka tulevat esille aikana varaamiseksi.

Lääkäri saattaa kysyä useita kysymyksiä. Koska valmiita vastaamaan niihin voi antaa enemmän aikaa myöhemmin kattamaan pisteitä haluat käsitellä. Lääkäri voi pyytää

Autoimmuunipankreatiitti on vaikea diagnosoida, koska sen merkit ja oireet ovat hyvin samanlaisia ​​kuin haimasyövän. Kuitenkin tarkka diagnoosi on äärimmäisen tärkeä. Diagnosoimaton syöpä voi johtaa viivyttää tai eivät saa tarpeellista leikkausta. Toisaalta, joilla tarpeettomat leikkaus, joka on invasiivisia ja riskialtista myös tulee välttää.

On olemassa kahdenlaisia ​​autoimmuunipankreatiitti. Lääkärit käyttävät useita testejä määrittää, jos on AIP ja jos on, minkä tyyppinen olet.

Henkilöt, joilla on AIP tyyppi 1 on

Sen sijaan ihmiset AIP tyypin 2 on

Koska ihmiset AIP tyypin 2 ei ole kohonnut IgG4 tai muut-elimet, lopullisen diagnoosin vaatii koepala (haiman histologian).

Mikään yksittäinen testi tai ominaispiirre tunnistaa autoimmuunipankreatiitti. Viime aikoihin asti, erilaiset diagnostiset lähestymistavat ympäri maailmaa tehnyt diagnoosin vaikeampaa. Tutkijat perustettu International Consensus Diagnostic Criteria (ICDC) vuonna 2011

Erityisiä testit voivat olla

Verikokeet. Sinä testataan kohonneet immunoglobuliinin nimeltään IgG4, tuottama immuunijärjestelmän. Tyypin 1 AIP, mutta ei tyypin 2 AIP, joka on erittäin kohonnut veren IgG4.

Kuitenkin positiivinen testi ei välttämättä tarkoita, että sinulla on sairaus. Pieni joukko ihmisiä, joilla ei ole autoimmuunipankreatiitti, kuten jotkut haimasyöpä, myös korkea veren IgG4.

Endoskooppinen ydin koepala. Tässä kokeessa, patologit analysoivat näyte haiman kudoksen laboratoriossa. AIP on erottuva ulkonäkö, joka on helppo tunnistaa mikroskoopilla. Lääkärit lisää pieni putki (endoskooppi) suun kautta vatsaan ja ohjaamana ultraääni, poistaa joitakin kudosta haima käyttämällä erityistä neulaa.

Haasteena on saada näytteen kudosta riittävän suuri analysoida, eikä vain muutamia soluja. Tämä menettely ei ole laajasti saatavilla.

Immunosuppressantit ja immunomodulaattorit. Noin 30-50 prosenttia ajasta, AIP palaa, vaatii lisähoitoa, joskus pitkällä aikavälillä. Auttaakseen vähentämään vakavia sivuvaikutuksia, jotka liittyvät laajennettu steroidien käyttöä, lääkärit usein lisätä lääkkeitä, tukahduttaa tai muuttaa immuunijärjestelmää, joskus kutsutaan steroidi-säästäviä lääkkeitä, hoitoon. Voit ehkä lopettaa steroideja kokonaan.

Immunosupressantteja ja immunomodulaattorit sisältävät mykofenolaattia (CellCept), merkaptopuriini (Purinethol, Purixan), atsatiopriini (Imuran, Azasan) ja rituksimabin (Rituxan). Yleensä ne on käytetty pieni näyte ryhmissä ja pitkän aikavälin hyödyt ovat edelleen tutkitaan.

käydä lääkärin